Posted on / by Azimut / in Productivitate la Locul de Muncă, Training Azimut / 1 comment

Competențele soft și viața personală

Pot fi competențele soft un domeniu de interes?

Încă dintru începuturi, omul a tins spre perfecțiune. În dorința sa acerbă de a-și ușura cursul zilelelor și de a le face cât mai plăcute cu putință, ideea de calitate în cadrul muncii sale cotidiene a devenit un scop. Astfel, odată cu trecerea timpului, accentul a căzut asupra muncii sale și mai puțin asupra factorilor ce o influențează pe aceasta.

Astăzi, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult însă a început să crească conștientizarea că skill-urile tehnice sunt direct influențate de competențele soft.

         Dar ce sunt cu adevărat competențele soft?

Mitul general raportat la competențele soft sugerează că acestea ar fi similare cu abilitățile interpersonale. Dacă ar fi adevărat, atunci ar însemna că eficacitatea unei persoane ține numai de buna relaționare cu semenii săi. Însă, este exclus din această ecuație un aspect destul de important: dimensiunea interioară sau intrapersonală.

Competențele soft sunt deci alcătuite din cele două dimensiuni: interpersonală și intrapersonală.

Abilitățile INTERpersonale sunt acele talente și abilități care ajută individul să relaționeze ușor și sănătos cu ceilalți. Acestea le regăsim la oamenii prietenoși, cei capabili să lucreze cu colegi diferiți, din generații diferite, care sunt pricepuți și deschiși să vadă ce simt ceilalți, motivația lor, dorințele sau intențiile celor din jurul lor.

Abilitățile INTRApersonale sunt cele care le permit indivizilor să își recunoască și înțeleagă emoțiile, care sunt conștienți de ceea ce îi motivează și au sentimente pozitive în majoritatea timpului cu privire la ceea ce fac cu viața lor. Sunt regăsite la cei care sunt uneori reflexivi, își explorează relațiile cu ceilalți și își identifică punctele forte.

Curtis(2010) și Talavera & Perez-Gonzalez (2007) au definit competențele soft ca fiind abilitățile de care au nevoie indivizii pentru a avea succes în viață (așa cum definesc ei succesul în contextul lor socio-cultural) prin adaptarea lor la mediu, prin participarea lor la mediu și prin selecția mediului în care vor să își desfășoare activitatea.

Tabelul de mai jos va face o deferențiere mai concisă a acestora.

Soft Skills – Abilități

Interpersonale

Poziționare: EXTERNĂ

Soft Skills – Abilități

Intrapersonale

Poziționare: INTERNĂ

·        Munca în echipă

Comunicare eficientă

·        Abilități interpersonale

·        Promovare de sine

·        Gestionarea conflictelor

·        Adaptabilitate

·        Socializare

·        Influență

·        Negociere

·        Perspectivă

·        Management

·        Încredere de sine

·        Cunoaștere de sine

·        Compasiune de sine

·        Acceptarea criticii

·        Critical

thinking/problem

solving

·        Flexibilitate

·        Perseverență

·        Maturitate emoțională

·        Receptivitate

·        Mentalitate pozitivă

Atât din perspectiva unui angajator cât și a unui potențial angajat, cu certitudine că da.

Unul dintre factorii primordiali care duc la ineficiența personalului sau mai rău, la fluxul perpetuu al acestora, este desconsiderarea competențelor soft. Dacă omul ar putea să se detașeze total de emoții și sentimente atunci nu ar mai avea atributul de a fi om.

Angajații implicați superficial au o rată de 37% mai mare de absenteism, 49% rata de creștere a accidentelor, și 60% mai multe greșeli și defecte. – Sursa: Queens School of Business and by Gallup) În alte cuvinte, eficiența nu ține neapărat de abilitățile hard dobândite și perfecționate, ci de mediul interior și exterior al individului.

Deși calitatea muncii este un deziderat imperios necesar, abstracția de la competențele soft va împiedeca indubitabil îndeplinirea acesteia. Așadar, să ne uităm mai întâi la om, iar pe urmă la cifre.

Tags:

One thought

Lasă un răspuns