Posted on / by Azimut / in Team Building

10 factori ce cresc eficienta echipei

V-ati gandit vreodata ce factori influenteaza eficienta echipei? V-ati intrebat vreodata de ce unele echipe reusesc sa lucreze bine impreuna, in timp ce altele raman disfunctionale pe parcursul intregii perioade de colaborare? Eficienta la nivelul lucrului in echipa este totodata ceva extrem de simplu si extrem de complicat. Factorii ce influenteaza succesul in echipa depind atat de echipa insasi cat si de mediul de lucru in care echipa trebuie sa functioneaze.

Mai jos gasiti 10 factori importanti ce trebuie sa existe intr-o echipa pentru ca membrii acesteia sa poata munci impreuna cu succes, creand astfel echipe functionale ale caror membri colaboreaza unii cu altii.

  1. missed-target-thumb10566515Echipa intelege obiectivele si se angajeaza sa le atinga.

    Aceasta directie clara cat si acordul privind misiunea si scopul sunt esentiale pentru munca intr-o echipa eficientă. Această claritate in viziunea echipei este intarita atunci cand organizatia are asteptari clare in ce priveste activitatea, obiectivele, responsabilitatea, și rezultatele echipei.

     

     

  2. communicationEchipa creeaza un mediu in care oamenii se simt confortabil in asumarea unor riscuri rezonabile in ce priveste comunicarea, sustinerea pozitiei sau luarea masurilor.

    Membrii echipei au incredere unii in altii, nefiind pedepsiti pentru ca au o parere diferita de cea a majoritatii.

     

  3. communicationComunicarea este deschisa, sincera si respectuoasa.

    Oamenii se simt liberi sa-si exprime gandurile, opiniile si potentialele solutii la probleme. Oamenii se simt auziti si ascultati de membrii echipei, care incearca la randul lor sa-i inteleaga. Membrii echipei pun intrebari pentru clarificarea conceptelor si-si petrec timpul de gandire ascultand si nu incercand sa gaseasca contraargumente in timpul unei conversatii.

     

  4. apartenentaMembrii echipei au un puternic sentiment de apartenenta la grup.

    Ei au un angajament profund fata de deciziile si actiunile grupului. Acest sentiment de apartenenta este imbunatatit si consolidat atunci cand echipa petrece timp pentru a dezvolta norme sau reguli de interactiune intre membri.

     

  5. appleMembrii echipei sunt vazuti ca indivizi unici ce au experiente, puncte de vedere, cunostinte si opinii diferite cu care pot contribui.

    La urma urmei, scopul formarii unei echipe este acela de a profita de diferențele din cadrul acesteia. Altfel, de ce ar aborda orice organizație proiecte, produse, sau obiective cu ajutorul echipelor. De altfel, cu cat mai mult reuseste o echipa sa scoata la suprafata puncte de vedere divergente, care sunt prezentate bine gandit si sustinute cu fapte si opinii, cu atat mai bine.

     

  6. CreativitateSunt asteptate si incurajate creativitatea, inovatia si punctele de vedere diferite din partea fiecarui individ.

    Comentariile de tipul „am incercat deja asta si n-a mers” si „ce idee stupida” nu sunt permise sau sustinute. In schimb, este important ca ideile sa fie incurajate si membrilor sa li se multumeasca cat de des posibil pentru ele.

     

  7. evolutieEchipa este capabila sa se analizeze si sa-si imbunatateasca constant procesele, practicile si interactiunile dintre membrii echipei.

    Echipa discuta in mod deschis normele grupului si vorbeste despre lucrurile care i-ar putea impiedica abilitatea de a in ce priveste efortul, talentul si strategia.

     

  8. comunicare interdepartamentalaEchipa dezvolta relatii cu celelalte departamente din companie.

    Este important ca membrii echipei sa aiba la cine apela in cazul in care au nevoie de ajutor din exterior (probleme tehnice, probleme legate de resurse, etc). De asta, echipa trebuie sa fie capabila sa dezvolte relatii cu celelalte departamente din companie pentru a-si desfasura activitatea cat mai eficient.

     

  9. team funMembrii echipelor se implica in activitati sociale impreuna.

    Lucrul in echipa se imbunatateste atunci cand membrii se cunosc si se simt confortabil sa discute o varietate de probleme. Faptul ca cei din echipa se intalnesc si in afara spatiului de lucru ajuta la crearea unui sentiment de confort si deschidere intre persoanele din echipa.

     

  10. SustainingMembrii echipelor iau impreuna decizii de calitate si au sustinerea si angajamentul grupului pentru a pune in practica deciziile luate.

 

Daca intr-o echipa se tine cont de acesti 10 factori, succesul si sentimentul de satisfactie al spiritului de echipa vor fi si ele cu siguranta prezente.

Daca v-a placut acest articol, va mai recomandam:

Surse articol: aici, aici si aici
Surse imagini: aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici si aici.

Tags: