Mituri despre fericire

Angajati FericitiProductivitate la locul de muncaLeave a Comment

mituri despre fericire

Mituri despre fericire

Nefericire mai putina nu inseamna fericire mai multa. Iata doar un exemplu din multele mituri despre fericire. In cele ce urmeaza, va propunem o perspectiva stiintifica, comparativa asupra fericirii, care sa ne ajute sa intelegem cat mai bine conceptul si cum ne poate acesta ajuta.

Fericirea poate fi definita?

Da. Fericirea poate fi definita[1]. Fericirea nu este un subiect ”soft”. Fericirea nu este un spectru larg care cuprinde tot ce este bun intr-o viata. Exista o serie de definitii in literatura de specialitate si toate au in comun referirea la:

mituri despre fericirejudecati pozitive (atitudini pozitive) sau

mituri despre fericireexperiente pozitive (sentimente, stari, emotii, stari de flow) la locul de munca.

Definirea fericirii este cel mai dificil proces din intelegerea ei. Este un concept individual si subiectiv ceea ce face intelegerea si masurarea lui in organizatii extrem de dificila, dar nu imposibila. Pornim de la ipoteza ca fericirea nu e reprezentata doar de zambet si, contrar asteptarilor, fericirea nu este similara cu a ajunge unde vrei sau a obtine tot ce iti doresti.

Gandire pozitiva = psihologie pozitiva?

Psihologia pozitiva este adesea confundata cu miscarea gandirii pozitive, careia insa ii lipseste fundamentul stiintific. Astazi cunostintele si studiile bazate pe evidente ne dau mijloace sa actionam. Putem, deci, sa creem fericire inarmandu-i pe ceilalti cu informatii si competente pentru a trai vieti cu sens, cu implinire si intr-un mediu care ii sprijina in acest sens, inclusiv la locul de munca.

Pot fi fericit la locul de munca?

La locul de munca poti fi fericit sau nefericit. Fiecare dintre ipoteze depinde de cine esti, de ce faci si cum esti tratat la locul de munca. Activitatile si ocupatia care iti ofera recompense, care presupune relationare sanatoasa cu colegii si oportunitati regulate, in care simti ca te dezvolti este un factor al bunastarii la locul de munca. Fericirea si bunastarea sunt direct relationate cu diferite sectoare ale organizatiei: productivitatea, satisfactia clientilor, calitatea serviciilor, rata scazuta de absenteeism, influenteaza pozitiv creativitatea.

Emotiile negative ajuta productivitatea?

Exista un trend ascendent in zona obsesiei asupra cresterii productivitatii. Unde s-a ajuns? Firmele cheltuie bani pe happiness coaches, jocuri, FUNsultants si au facut chiar si o pozitie Chief Happiness Officer (Google). Oare ar trebui sa faca asta? S-au extins beneficiile fericirii peste tot. Daca esti fericit la locul de munca, esti angajatul perfect: bun coleg, performant, ordonat, ai rezultate, esti apreciat etc. Unele dintre ele sunt evidentiate de stiinta, altele sunt pure mituri.

De asemenea, exista si un ,,revers al medaliei”: daca te simti prea relaxat, fericit sau visator, e posibil sa nu mai fii motivat sa termini anumite lucruri incepute deja. O dispozitie prea vesela poate ucide motivatia necesara pentru a te mobiliza si a gasi o strategie[2] … Studiul sugereaza ca atunci cand indivizi cu specializari diferite lucreaza impreuna in echipe, o stare de spirit negativa duce la rezultate mai bune. Cum? De exemplu in a se asigura ca au inteles perspectiva corecta a unei situatii. Putina ,,negativitate” ajuta oamenii in a se concentra mai mult pe a intelege cat mai corect o idee, in loc sa o agreeze imediat.

Aceste tendinte pot fi de folos in special in medii de la locul de munca in care toata lumea e de acord cu toata lumea si unde oamenii nu vor sa se aventureze in conflicte sau provocari. Sentimentele negative nu sunt de folos in orice situatie insa. Nu este de folos sa aduci emotie negativa si ostilitate intr-un mediu de lucru in care aceste lucruri exista deja.

Concluzii- idei cheie

Militam asadar pentru o abordare a fericirii in care ce este pozitiv este de dorit, ce este negativ nu e intotdeauna rau, asa cum am vazut mai sus, incercand pe cat putem sa spulberam aceste mituri despre fericire.

Cand vorbim despre fericire, mai ales daca ne dorim sa fie prezenta in organizatia noastra, recomandam ca prima data sa fie stabilite niste aspecte:nivelul la care se face referire (personal/organizational), durata (acele elementele care imi dau fericirea de durata) sau stabilitatea in timp si continutul specific. Vom vorbi pe larg despre aceste subiecte in articolele urmatoare deoarece acestea sunt esentiale in a implementa si cuantifica impactul fericirii in organizatii. Toate acestea, pentru ca nu exista o pastila a fericirii, ci trebuie analizata nevoia si adaptata strategia in functie de fiecare organizatie/persoana din organizatie. Tu ce mituri despre fericire cunosti?

Surse:
[1] Cary Cooper, Ivan Robertson (2011) Well-being: Productivity and Happiness at Work
[2]Gabrielle Oettingen, 2014, Rethinking Positive Thinking: Inside the New Science of Motivation

Afla mai multe despre cum sa ai Angajati Fericiti!

Autor:

Florentina Sipetean
Florentina Sipetean – Consulting Manager
Livrare: Teambuilding,Training
Email: florentina.sipetean@happy-employees.eu
LinkedIn