Emotiile pozitive in luarea deciziilor

Angajati FericitiProductivitate la locul de muncaLeave a Comment

Emotiile pozitive in luarea deciziilor

In fiecare zi suntem pusi in situatia de a lua decizii. In acest context, emotiile pozitive joaca un rol important. Ce sunt emotiile pozitive si care sunt beneficiile si dezavantajele lor? Haideti sa aflam despre ele si despre cum sa le gestionam in avantajul nostru.

Avantajele emotiilor pozitive

Dupa un scurt moment de introspectie, fiecare dintre noi ne putem da seama ca deciziile noastre sunt influentate, in mod constant, de starile emotionale din momentul respectiv. Spre exemplu, deciziile pe care le luam cand suntem bucurosi difera de cele pe care le luam intr-un moment de tristete sau furie. Astfel, pare ca un ingredient cheie al succesului este dat de abilitatea nostra de a ne identifica emotiile, de a le intelege rolul precum si modul in care ne influenteaza.

Fiecare emotie are rolul de a ne comunica informatii vitale despre mediul inconjurator, iar mai exact, de a semnaliza daca acesta este sau nu in conformitate cu  scopurile noastre actuale. Literatura de specialitate ne vine in ajutor, clarificand modul in care anumite emotii influenteaza procesul decizional si comportamentele noastre[1]. Spre exemplu, emotiile pozitive motiveaza comportamentul de apropiere, iar emotiile negative, precum frica sau tristetea, motiveaza un comportament de evitare. Cercetatorii au descoperit ca emotiile pozitive faciliteaza flexibilitatea mentala, crescand abilitatea de comutare a atentiei spre stimuli noi si de detectare mai rapida a recompenselor din mediu[2].

Ce inseamna asta in contextul organizatiilor? Este mult mai probabil ca un angajat fericit sa decida sa participe la proiecte sau evenimente noi, sa isi consolideze relatiile cu colegii si sa seteze si sa urmareasca noi obiective. Pe scurt, emotiile pozitive ne fac mai proactivi si mai implicati in activitatea de zi cu zi.

Dezavantajele emotiilor pozitive

Inainte de a concluziona ca fericirea este intotdeauna benefica si ca oamenii ar trebui sa se afle mereu in cautarea ei, trebuie sa examinam si situatiile in care emotiile pozitive devin un obstacol in atingerea scopurilor. Cercetarile arata ca starile noastre emotionale nu influenteaza doar ce informatii selectam din mediul incojurator, ci si cum procesam (interpretam) aceste informatii. Acest fenomen este vizibil si in procesul luarii deciziilor, emotiile pozitive devenind un impediment pentru gandirea rationala[3].

Emotiile pozitive determina o procesare superficiala a informatiilor disponibile si sporesc influenta stereotipurilor in luarea deciziilor. Spre exemplu, in cazul unei simulari de proces penal, persoanele carora le-a fost indusa o stare pozitiva, fata de cei neutri, au condamnat mult mai frecvent inculpatul care apartinea unui grup minoritar stereotipic, chiar daca acesta era nevinovat, luand astfel o decizie eronata[4].

In ceea ce priveste procesul decizional, aflati ,,sub influenta” unor stari emotionale pozitive, indivizii tind sa evalueze superficial informatiile disponibile, sa se bazeze mai mult pe cunostiintele anterioare si sa ignore caracteristicile specifice ale situatiei actuale.

Recomandari

Cand lucrurile merg bine in jurul nostru, emotiile pozitive ne pot ajuta sa mentinem si sa consolidam aceasta stare precum si relatiile sociale cu cei din jur. Situatia se schimba in momentul aparitiei unor probleme, iar experimentarea unor emotii negative precum frica, furia sau tristetea ne ofera ajutorul necesar pentru depasirea eficienta a acestora. Odata ce am invatat sa il folosim eficient, sistemul nostru emotional poate constitui un avantaj in procesul decizional, si indirect in atingerea obiectivelor.

 

Surse:
[1] Watson, D., Wiese, D., Vaidya, J., & Tellegen, A. (1999). The two general activation systems of affect:Structural findings, evolutionary considerations, and psychobiological evidence. Journal of Personality and Social Psychology, 76, 820-838
[2] Tamir, M., & Robinson, M.D. (2007). The happy spotlight: Positive mood and selective attention to rewarding information. Personality and Social Psychology Bulletin, 33, 1124–1136
[3] Martin, L.L., & Clore, G.L. (2001). Theories of mood and cognition: A user’s guidebook. Mahwah, NJ: Erlbaum
[4] Bodenhausen, G.V., Kramer, G.P., & Susser, K. (1994). Happiness and stereotypical thinking in social judgment. Journal of Personality and Social Psychology, 66, 621–632

 

Afla mai multe despre cum sa ai Angajati Fericiti!

Autor:

Noela Anastasia

Noela Anastasia- Research Specialist
Livrare: Teambuilding,Training
Email: noela.anastasia@happy-employees.eu