7 metode prin care poți fi un lider mai bun

Angajati FericitiTeam building

Conducând o echipă aparent arată foarte ușor. În realitate poate fi chiar o provocare. Cum ai ochii șefului și colegilor de lucru îndreptați spre tine și cum te descurci, trebuie să te confrunți cu tot felul de personalități și caractere în echipa pe care o conduci.

1. Crește-ți încrederea în tine

Dacă vrei să conduci o echipă în mod eficient, trebuie să te cunoști în primul rând pe tine foarte bine. Cunoașterea de sine nu înseamnă să identifici toate defectele tale, dar să înțelegi ce te motivează, impactul tău, ce faci bine și unde nu te descurci. Când ești înarmat cu aceste cunoștințe despre tine, începi să-ți construiești echipa cu o fundație foarte puternică.

2. Fii clar în ce trebuie realizat/livrat

Fiecare echipă există cu un scop și în final au scopul de a livra niște rezultate sau să aducă o contribuție la rezultatele companiei. Ca și lider de echipă, trebuie să înțelegi în totalitate ce așteptări există de la echipă și să le comunici eficient aceste date.

3. Implică și pe alții

Imaginează-ți două echipe. În prima echipă toate ideile, modalitățile de lucru și planurile sunt dezvoltate de liderul echipei și impuse. În a doua echipă, liderul echipei implică în totalitate membrii echipei în găsirea de idei, crearea de planuri și deciderea cum să le implementeze. Care echipă crezi că va realiza mai multe? Ca și lider al echipei, focusează-te să implici cât mai multă lume.

4. Ai un proces decizional eficient

Fiecare membru al echipei poate să nu fie de acord 100% cu fiecare decizie care este luată, dar pe de altă parte ei vor găsi procrastinarea chiar mai frustrantă. Asigură-te că la decizii importante pentru echipă este un proces clar și criterii de a ajunge la o decizie astfel încât lucrurile să se miște înainte.

5. Nu ignora deficiențele

Este incredibil de greu să livrezi rezultate printr-o echipă dacă ai deficiențe la nivel de resurse, skill-uri și expriență. În același timp, poate fi incredibil de tentant să te descurci așa, în special dacă știi că organizația se confruntă cu o situație mai dificilă.

6. Încurajează și susține pe alții

Este așa ușor să uiți cât de dificil era când făceai ceva pentru prima dată sau să operezi într-un set nou de circumstanțe. Unii se descurcă cu asta fără nicio problemă în timp ce alții vor avea o criză de încredere de sine. Ca și lider, stabilește-ți o prioritate în a încuraja și susține pe alții în timpuri bune și mai puțin bune.

7. Amintește-ți să recunoști efortul de echipă

Nu încetează să mă uimească cât de puțini lideri îți rezervă timp să recunoască eforturile și contribuțiile livrate ale echipei. Dacă ești cineva care intră în această categorie, fă astfel încât să-ți creezi un obicei în a fi pe fază pentru lucruri bune pe care echipa le-a încercat sau făcut și recunoaște-le efortul.

În concluzie, pentru a fi un lider mai bun se necesită un proces de învățare continuă.
(sursă articol: http://www.teambuildingtips.com)